Blog

Zo gebruik jij jouw vaardigheden in een totaal andere baan!

Op 'derde' kerstdag probeerde ik mijzelf er voor te behoeden dat ik meteen weer aan het werk ging. Want zoals elke coach je kan vertellen, is rust heel belangrijk. Dus ik veroordeelde mezelf tot een dagje hobbyen. In mijn geval bestaat dat uit tekenen, lezen, misschien wat op mijn gitaar pingelen en lekker buiten fietsen of wandelen met de hond. Alle mooie voornemens ten spijt, het ontwikkelde zich tot een passief dagje op de bank liggen, kijkend naar films op Netflix. 
En daar vond ik toch een pareltje....

Weet jij ook niet veel van IT? DeNiro laat zien hoe dat helemaal niet erg is.

Een film met Robert DeNiro die ik nog niet had gezien? Onmogelijk. Maar toch waar. 'The Intern' gaat over een man die reeds is gepensioneerd en al vele dingen heeft geprobeerd om zijn tijd zinvol door te komen. Geen type 'achter de geraniums' dus. 

Op een dag vindt hij een flyer van een jong internetbedrijf dat senior stagiairs zoekt. 
Want senioren hebben al een bak met ervaring en kennis, zo is het idee. 

Robert DeNiro alias 'Ben' weet amper hoe hij een sollicitatie moet uploaden. Hij is duidelijk niet meegegaan met de snelle ontwikkeling van het internet. 
Toch weet hij een videosollicitatie in te sturen en hij onderscheidt zich door zijn 'oldskool' voorkomen: volledig in pak, een ouderwetse koffer die al lang niet meer wordt gemaakt én met standaard een zakdoekje op zak. 

'Ben' blijft zichzelf en wordt juist zo een groot succes!

Met zijn proactieve houding en integere persoonlijkheid wordt hij erg succesvol als personal assistent. Dat hij veertig jaar lang bij een bedrijf heeft gewerkt dat gouden gidsen heeft geproduceerd, die nu niet meer worden gemaakt, maakt dat hij ruime kennis en ervaring heeft die hij weet in te zetten in dit snelle internetbedrijf dat bang is ten onder te gaan aan de eigen gigantische groei. 

Maar Ben laat zich niet intimideren. Ben weet wat hij waard is. Wat hij niet weet, leert hij bij. Door kennisdeling, van zijn manieren in omgang met vrouwen tot zijn coachingskills, maakt hij zich al snel onmisbaar in het bedrijf. 

Wat zijn jouw overdraagbare vaardigheden?

Natuurlijk, het is een film. Toch zijn er wel degelijk tips en lessen uit deze film te halen die jij kunt inzetten als je van baan switcht naar een compleet andere sector of naar een heel ander type baan. 
Dan praten we over 'overdraagbare vaardigheden'. Dit zijn vaardigheden die je eerder hebt geleerd in een baan of tijdens een studie, die je ook kunt gebruiken in ander werk. 

Stel je hebt gewerkt in de techniek als betonboorder. Dit werk vraagt van een mens dat hij nauwkeurig te werk gaat, veilig en schoon werkt, instructies kan volgen en ad hoc problemen op kan lossen. 
Maar nu wil je gaan werken als kok. Een volledige switch dus. Je hebt nog geen papieren en geen ervaring. Hoe pak je dit aan? Wat doe je met je cv?

Van belang is dat je weet wat het beroep kok van je vraagt. Je kunt dit bijvoorbeeld onderzoeken via de nationale beroepengids, maar nog beter is het om met mensen die dat beroep al uitvoeren veel te praten. Welk beroep je ook wilt gaan doen, je vindt ze vast op LinkedIn.

Dan kom je erachter dat je als kok veilig moet kunnen werken volgens bepaalde regels, in het bijzonder hygiëneregels en veiligheidsregels. Hey, maar dat deed je ook al in je werk als betonboorder. Bingo! Jij hebt overdraagbare vaardigheden.

Dus je begint helemaal niet vanaf nul. En eigenlijk doet niemand dat. 
Of je nu gewerkt hebt in een supermarkt als vakkenvuller, als mondhygiënist of als trainer in een sportschool, jij kunt met jouw vaardigheden heus wel een andere carrière starten. 

Jouw to-do lijst om van je switch een succes te maken.

Een switch maken in je carrière is zelden makkelijk. En als dat is wat jij wilt, dan zul je ook bepaalde dingen moeten accepteren. Verwacht niet dat je direct een geweldig salaris verdient. 
En gun jezelf vooral een leercurve. Je hoeft het niet allemaal in één keer voor elkaar te krijgen. 

Ik geef je hierbij een begin waar je zelf mee verder kan.

  • Schrijf zo volledig mogelijk uit wat je hebt gedaan in je loopbaan. Laat iemand erop doorvragen en zorg ervoor dat je al je vaardigheden in kaart brengt. 
  • Ontdek wat je nodig hebt in die andere type baan die jij wilt. Ga praten met verschillende mensen die dat werk al doen. Je vindt hen in je eigen social kring maar ook op LinkedIn of Facebook of bij dat ene bedrijf die je stiekem al zo lang leuk vindt. Mensen helpen graag dus vrees niet dat ze je hulpvraag afwijzen. En doen ze dat toch? Dan ga je gewoon door naar de volgende. 
  • Welke vaardigheden zijn daar nodig? Welke bezit je al en waar moet je nog bijleren? Wees eerlijk naar jezelf! Maak meteen gebruik van de situatie door jezelf te presenteren en te vertellen waarom je zo graag een switch wilt maken. Je breidt zo ook meteen je netwerk uit. 
  • Bouw je cv om. Leg de nadruk op je overdraagbare vaardigheden en laat zien dat je begrijpt wat de nieuwe functie van jou vraagt. Als betonboorder benadruk je bijvoorbeeld dat veiligheid belangrijk was en dat je hiervoor VCA certificaten had en verantwoordelijk was voor de naleving van de regels. Probeer dit zo specifiek mogelijk te doen. Ga er niet vanuit dat jouw toekomstige werkgever wel snapt wat je hebt gedaan in die functie.
  • Pak je verantwoordelijkheid en volg een cursus of opleiding. Duurt dat te lang? Laat dan zien dat je wilt leren en volg een module uit een opleiding. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij de Open Universiteit maar ook bij afstandsonderwijs als LOI of door het volgen van een cursus
  • Doe alvast wat werkervaring op als vrijwilliger of via een stage of werkervaringsplaats. Wees hiervoor weer brutaal en stap op bedrijven af. Of kijk op sites als vrijwilligerswerk.nl.
  • Wacht niet te lang. Je cv hoeft niet perfect te zijn voordat je solliciteert. Geloof in je eigen kunnen en breng die over het voetlicht. 
Twee gezichten

En denk vooral hieraan

Een belangrijke les uit de film is dat je je juist onderscheidt omdat je niet hetzelfde bent als iedereen in de organisatie. 
Dát is jouw toegevoegde waarde. Durf dus jezelf te zijn. 


Je hoeft het niet alleen te doen!

Wil je graag meer hulp bij het maken van jouw carrièreswitch?
Overweeg dan om gecoacht te worden. Ik help je er graag bij in een traject voor jou op maat gemaakt. Wellicht zijn er zelfs wel financiële middelen bij je werkgever die je hiervoor kunt aanspreken.

Loved this? Spread the word


About the Author

Voor professionals deel ik als loopbaanprofessional graag tips met jou en hou ik je op de hoogte van wat er speelt op het gebied van werk, loopbaan en solliciteren. In een coachingtraject help ik jou erachter te komen waar je nu echt goed in bent en wat je wilt. En wanneer je dat weet, ben ik jouw sollicitatiehulp om die baan te veroveren! Voor werkgevers zorg ik voor een goed en adequaat spoor 2 re-integratietraject, loopbaancoachingtrajecten en outplacement. Meer weten? Stuur mij een appje op 06-42505616 of bel!

Christine

Deze vind je vast ook interessant...

Dit moet je zeker niet overslaan als jij succesvol een baan wilt veroveren

Lees meer

Online geleerd, oud gedaan

Lees meer
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang de laatste tips & tricks!

>
Stel je vraag
1
Hulp nodig?
Hallo
Waarmee wil je geholpen worden?