Blog

"Hoe antwoord jij op de vraag: Vertel eens iets over jezelf"

Het in elkaar zetten van een cv, een pakkende motivatiebrief schrijven én eruit springen tijdens sollicitatiegesprekken, hebben allemaal dezelfde basis: het weten wie jij bent, welke oplossing je bent voor de arbeidsmarkt én hoe je dat presenteert.
En dat is vaak nog niet zo makkelijk.
 
Probeer eens in drie zinnen te vertellen wie jij bent en waar je voor staat.
Niet hoe je heet, hoe oud je bent, met wie je bent getrouwd of samenwoont of dat je juist bent gescheiden of nog steeds single bent. En nee ook niet hoeveel kinderen en of huisdieren je hebt. Maar wie jíj bent.
 
Wat blijft er nu over?
Wie blijft er over?
Waar sta je voor, wat vind jij belangrijk?
Carlos Ruiz Zafon

1964 - 2020" Onderscheid leren maken tussen waarom een mens bepaalde dingen doet en waarom hij zégt dat hij ze doet, is de eerste stap naar zelfkennis."


Klotsende oksels

Het betreden van de arbeidsmarkt voelt voor de een aan als een warm bad waar je lekker een duik in neemt en voor de ander meer een gruwelijke slangenkuil waar je, als je geluk hebt, op zijn minst gehavend uit komt. Of ten onder gaat om nooit meer terug te keren, zoals Ragnar in 'Vikings'. En iedereen die 'Vikings' heeft gezien, zal Ragnar vast missen. Dus die slangenkuil willen we heel graag vermijden.

Waar staan die slangen voor jou symbool voor? Risico op afwijzing, kritiek, het gevoel dat je nooit een passende plek gaat vinden, een hele set met regels en normen waar jij je niet prettig bij voelt of het gevoel dat het misplaatst is als je jezelf moet 'verkopen'?

Met een gedegen kennis van jezelf, zal je merken dat die angsten geen vijanden zijn maar vrienden, die jou willen behoeden voor een misstap.
Want als je geen stap zet, kom je weliswaar niet vooruit, maar stap je ook zeker niet mis. Tenzij de grond onder je verdwijnt natuurlijk maar dat is een heel ander probleem.

Tests

In een loopbaantraject, outplacementtraject of in een tweede spoor traject, zet ik altijd wetenschappelijk gevalideerde testinstrumenten in.
De resultaten van die tests zijn natuurlijk maar een momentopname. Daarom bespreek ik met je of je je herkent in die resultaten, wat wel klopt en niet klopt. Dan vraag ik jou om voorbeelden uit de praktijk. Waaruit blijkt dat jij zo creatief bent? Hoe reageren mensen in jouw omgeving als je de leiding pakt?
Met doorvragen maken we het al steeds concreter. Zo concreet, dat jij straks geen brief hoeft te schrijven met een zin als 'ik ben een echte teamplayer maar ik kan ook zelfstandig werken'.
En als er gevraagd wordt naar die geduchte sterke en zwakke eigenschappen, weet jij hoe daar op te antwoorden als een baas.

Ook prettig is dat je makkelijker kunt zoeken naar vacatures die bij jou passen. Je weet immers waar jij behoefte aan hebt en onder welke omstandigheden jij het beste presteert.

Er is geen één ware versie van wie jij bent als persoon
In zulke trajecten kijk ik met jou wie jij nú bent. Want mensen blijven altijd veranderen. Onze interesses veranderen en het leven stelt ons voor nieuwe uitdagingen die maken dat we veranderen of anders tegen zaken aan gaan kijken.

Maak je zoektocht dus iets kleiner door niet op zoek te gaan naar 'jouw ware ik', wat dat überhaupt ook moge zijn, maar wel naar wie jij vandaag bent, waar jouw behoeften liggen en in welke omstandigheden jij lekker werkt.
Die informatie kun je halen uit wat je tot nu hebt gedaan, welke keuzes je hebt gemaakt en hoe jij je gedraagt in bepaalde situaties. Maar ook hoe je reageert op anderen, welke boeken je leest of series je kijkt en natuurlijk wat voor werk je hebt gedaan, wat je daar wel en niet leuk aan vond en vooral ook waarom dat zo is.

Solliciteer bij jezelf

Wie jij bent of hoe jij je gedraagt (want dat is wat jouw omgeving ziet) hangt af van de omgeving waar jij je in bevindt. Er is één jij waarbij verschillende gezichten van jou al dan niet tot uiting komen afhankelijk van je omgeving of met wie jij interactie hebt.
Wees nieuwsgierig naar jezelf en stel jezelf vragen. Vraag ook vooral door.
Hoe gedraag jij je als je met een conflict te maken hebt? Hoe voel je je dan en welke gedachten komen er bij je op?
Hoe gedraag jij je als iemand tien minuten op een afspraak te laat komt? Hoe voel je je dan en welke gedachten komen er bij je op?
Hoe gedraag jij je als als je vastloopt in een probleem op het werk? Hoe voel je je dan en welke gedachten komen er bij je op?
Wat zeggen die antwoorden over jou?
Hoe noem je iemand die zulk gedrag laat zien of zich in zulke situaties prettig voelt?

Jouw innerlijke criticus

Hier zit echter wel een addertje onder het gras.
We zijn niet zo gewend om vriendelijk over onszelf te denken. Het risico bestaat dat je niet eerlijk bent over je antwoorden omdat je nu eenmaal niet mág denken dat je creatief bent, vriendelijk of behulpzaam. Want dat hoort er toch gewoon bij? Dat is toch niet iets bijzonders? Of die ene collega die is veel creatiever dan jij toch? Of misschien overschat je juist je eigen kunnen.

Een 360 graden feedback kan dan prettig zijn. Vraag je omgeving, kennissen, collega's, vrienden en familie, wat zij van jou vinden.
Wat zeggen zij over jou, hoe zien ze jou en in wat voor beroep zien zij jou werken?
Dat kan zeker eng zijn maar ook heel verhelderend.

Wil jij ook ontdekken hoe jouw familie, vrienden en (oud-)collega's over jou denken?

Wat zijn volgens hen jouw sterke eigenschappen en welk beroep zien ze jou doen? Schrijf je in voor de updates én ontvang jouw eigen GRATIS exemplaar van het feedbackformulier.

Loved this? Spread the word


About the Author

Voor professionals deel ik als loopbaanprofessional graag tips met jou en hou ik je op de hoogte van wat er speelt op het gebied van werk, loopbaan en solliciteren. In een coachingtraject help ik jou erachter te komen waar je nu echt goed in bent en wat je wilt. En wanneer je dat weet, ben ik jouw sollicitatiehulp om die baan te veroveren! Voor werkgevers zorg ik voor een goed en adequaat spoor 2 re-integratietraject, loopbaancoachingtrajecten en outplacement. Meer weten? Stuur mij een appje op 06-42505616 of bel!

Christine

Deze vind je vast ook interessant...

Zo gebruik jij jouw vaardigheden in een totaal andere baan!

Lees meer

Online geleerd, oud gedaan

Lees meer
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang de laatste tips & tricks!

>
Stel je vraag
1
Hulp nodig?
Hallo
Waarmee wil je geholpen worden?