Blog

9 Dingen die je moet doen als je niet wilt dat je brief op de goede stapel belandt.

Google op 'hoe schrijf ik een motivatiebrief' en je vindt meer dan 98.000 resultaten. En toch heb ik nog niemand in mijn praktijk gezien die zo'n brief uit de mouw schudt. Vaak worden dezelfde fouten gemaakt en hoor ik dat het zo lang duurt om een motivatiebrief te schrijven. 'Ik ben er gewoon niet goed in'. 'Waar begin ik?'. 

Als jij wilt dat jouw brief op de juiste stapel belandt, doe dan de volgende tien dingen in elk geval niet. En al helemaal niet bij elkaar in dezelfde brief.

1

Voor elke sollicitatie dezelfde brief gebruiken

Gebruik de vacature als jouw bron van inspiratie voor je brief. Probeer dezelfde soort woorden terug te laten komen en ga concreet in op wat er gevraagd wordt. Is de vacature niet duidelijk genoeg? Geef het bedrijf een belletje voor je solliciteert. Dan heb je ook meteen een momentje te pakken om jezelf onder de aandacht te brengen.

2

Niet inlezen in het bedrijf 

Probeer je eens voor te stellen dat jij eigenaar bent van een bedrijf. Je hebt wat omzet en om dat te verhogen kun je wel een extra paar handen gebruiken. Die extra paar handen kost geld en je wilt erop vertrouwen dat je dus wel de juiste handen kiest. Ga je dan voor iemand die goed weet te vertellen wat jouw bedrijf anders maakt dan anderen? Of ga je toch liever voor iemand die niet de moeite heeft genomen om zich in te lezen? Juist.

3

Geen duidelijke motivatie schrijven

Je bent nog steeds eigenaar van je eigen bedrijf. Cool! Nu sta je voor de spannende uitdaging om kandidaten te selecteren voor een sollicitatiegesprek. Je legt twee brieven naast elkaar. Briefschrijver A schrijft: 'Ik wil graag met mensen werken want ik ben een echt mensenmens.' Briefschrijver B schrijft: 'Wanneer ik iemand heb geholpen geeft mij dat een gevoel van voldoening. De meeste energie krijg ik van mensen die aangeven dat ik hen door een moeilijke periode heen heb geholpen.' Welke spreekt jou het meest aan? Maak jouw motivatie zo concreet en persoonlijk mogelijk.

4

Je cv herhalen in je brief

Het is een kunst om een bondige motivatiebrief te schrijven met net zoveel informatie dat de lezer getriggerd wordt om jou uit te nodigen op gesprek. Het is jammer als je dan je cv gaat herhalen. Niet alleen kan jouw lezer zich beledigd voelen - die snapt heus wel dat die info te vinden is in je cv - maar je vult dan ook onnodig ruimte die nu juist goed van pas komt voor andere zaken. Schrijf dus niet dat je in 2011 die ene opleiding hebt gedaan, maar liever waarom je zo gedreven was om die opleiding te doen en hoe de lezer daar wat aan heeft. Elk woord in je brief hoort een functie te hebben. Kies je woorden zorgvuldig.

5

Zelf alvast vertellen waarom je niet aangenomen moet worden

'Mijn hbo heb ik niet afgemaakt.' 'Ik heb nog geen werkervaring maar...' 'Helaas werd ik ontslagen bij mijn vorige baan.' 


Uit onzekerheid zijn mensen veelal geneigd om alvast op te schrijven wat er aan hen niet deugt. Maar laat mij een geheimpje verklappen. Geen enkele kandidaat past 100% op een vacature. Het is ook niet de beste kandidaat die de baan krijgt, maar de beste sollicitant. En die beste sollicitant? Die gaat niet in een brief schrijven wat er allemaal aan mankeert. Wat doet die beste sollicitant wel? Focussen op wat wél klopt. En dat is vaak meer dan je denkt!

6

Niets schrijven over je ambities

Hartstikke leuk dat je wilt solliciteren op die vacature. Maar wat ga je doen als je die baan eenmaal hebt? Wat kan de lezer of jouw toekomstige werkgever verwachten van jou in die baan? Ja dat kan een moeilijk te beantwoorden vraag zijn. Probeer het dan eens zo: hoe ga jij die baan invullen? Wat krijgt van jou de meeste aandacht? 


Mocht je daar nog geen antwoord op hebben, dan kan het slim zijn om eerst even te bellen met de contactpersoon in de vacature. Ook kun je via LinkedIn in contact komen met mensen die al zo'n functie hebben of hebben gedaan. Zo kun je je erin verdiepen en een kei van een motivatiebrief schrijven.

7

Overdrijven

'Na het lezen van de vacature werd ik heel erg enthousiast en kreeg ik meteen superveel zin om te solliciteren!' Wees voorzichtig met superlatieven. Merel Bebé legt in dit liedje even uit wat superlatieven zijn:


Ik wil met uitroeptekens en capslock aan
Ik wil in superlatieven, de zon en de maan
Ik wil groter dan groot, beter dan best
Ik wil het beste van het beste, geen vijf komma zes

8

Supergrappig proberen te zijn

Hoewel dat natuurlijk wel een beetje afhangt van de vacature. Een subtiel grapje kan zeker en kan zelfs een verademing zijn tussen de stapel standaard en niet originele brieven. Laat het lekker achterwege als het niet bij je past. Ben je wel een grappenmaker, durf dan ook wat humor toe te voegen in je brief maar hou het bescheiden. Je wilt nog wel gezien worden als een serieuze kandidaat. 

9

Teveel tekst gebruiken en dan verderop in je brief schrijven dat je hoofd- van bijzaken kunt onderscheiden

Lees je brief dus nog een paar keer door. Ben je ergens inconsequent? Haal je misschien je eigen argumenten of motivatie onderuit? Probeer je cv en de tekst in je brief zo op elkaar aan te laten sluiten dat ze elkaar versterken. 

Zie je door de bomen het bos niet meer?

Cemka helpt je graag!


Loved this? Spread the word


About the Author

Voor professionals deel ik als loopbaanprofessional graag tips met jou en hou ik je op de hoogte van wat er speelt op het gebied van werk, loopbaan en solliciteren.

In een coachingtraject help ik jou erachter te komen waar je nu echt goed in bent en wat je wilt.
En wanneer je dat weet, ben ik jouw sollicitatiehulp om die baan te veroveren!

Voor werkgevers zorg ik voor een goed en adequaat spoor 2 re-integratietraject, loopbaancoachingtrajecten en outplacement.

Meer weten? Stuur mij een appje op 06-42505616 of bel!

Christine

Deze vind je vast ook interessant...

Kwetsbaar en naakt. Voel jij je ook zo als je denkt aan ‘zichtbaarheid’?

Lees meer

Loop jezelf voorbij als je af wil stevenen op het ravijn der burn out. Of sta even stil en reflecteer.

Lees meer

Wat WonderWoman je leert over wat voor jou belangrijk is in je loopbaan

Lees meer

Online geleerd, oud gedaan

Lees meer
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang de laatste tips & tricks!

>
Stel je vraag
1
Hulp nodig?
Hallo
Waarmee wil je geholpen worden?